KHASIAT GUM ARABIC AL-MANNA

Al-Manna

Gum Arabic Al-Manna mempunyai khasiat tersendiri dalam membantu meningkatkan kesihatan. Getah Arab yang menjadi amalan makanan bagi pekerja tanaman al-Manna di Sudan ini memberi kesan positif kepada kesihatan apabila para pekerja mampu melaksanakan tugas di ladang tersebut tanpa mendapat sebarang penyakit walaupun berada di bawah suhu 52 darjah celcius cuaca panas.

Berikut kebaikan dan faedah yang terdapat pada Gum Arabic Al-Manna:

 1. Membantu proses penyembuhan pesakit buah pinggang kronik.
 2. Membantu buah pinggang kembali pulih dan berfungsi dengan baik tanpa dialisis.
 3. Membantu tahap penurunan kreatinin dalam darah ke tahap yang lebih baik.
 4. Membantu badan untuk lebih cergas dan bernaga.
 5. Membantu mengurangkan kesan radikal oksigen bebas.
 6. Membantu meningkatkan paras butyrate dalam serum darah.
 7. Membantu menurunkan tekanan darah yang tinggi (darah tinggi).
 8. Membantu memulihkan selesema dan demam.
 9. Membantu menurunkan gula dalam darah (kencing manis).
 10. Membantu proses penurunan berat badan dengan mengawal selera pemakanan.
 11. Membantu proses melicinkan wajah bagi penggunaan air larutan gam sebagai mask.
 12. Membantu memulihkan senggugut.
 13. Membantu proses penyembuhan gout.
 14. Membantu menyembuhkan buasir.
 15. Membantu menyembuhkan migrain.
 16. Membantu menyembuhkan kudis.
 17. Membantu untuk lebih mudah bangun pagi.
 18. Membantu masalah sendi dan cepat letih.
 19. Membantu mengurangkan berat badan.
 20. Membantu memulihkan asma dan masalah kulit.
 21. Membantu memulihkan masalah batu karang.
 22. Membantu memulihkan masalah lutut dan sendi.
 23. Membantu dalam pemulihan kanser.
 24. Membantu memulihkan gejala sembelit.
 25. Membantu memperbaiki sistem imun badan dengan rangsangan sel dendritic.
 26. Membantu serapan unsur mineral yang lebih baik seperti zink, sodium dan calcium.
 27. Membantu menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan.
 28. Membantu mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit buah pinggang.
 29. Membantu merawat cirit-birit.
 30. Membantu memulihkan masalah buasir.
 31. Membantu pemulihan hiperaktif
 32. Membantu mengurangkan kolesterol
 33. Membantu merawat penyakit berkait saluran gastro usus melibatkan kawasan esofagus, perut, usus kecil, kolon, rektum dan dubur.

Paparan menarik mengenai Gum Arabic Al-Manna

 • Menurut The US Food and Drug Administration (FDA), Gum Arabic al-Mannamerupakan serat yang paling selamat.
 • Kenyataan dari Jawatankuasa bersama Pakar Food and Agriculture Organization (FAO) dan World Health Organization (WHO) bahawa Gum Arabic al-Mannaadalah bahan makanan tambahan yang sangat selamat.
 • Rakyat Sudan telah mengamalkan pemakanan Gum Arabic al-Mannasejak sekian lama tanpa sukatan dan tidak menghadapi kesan sampingan yang buruk terhadap kesihatan.
 • Gum Arabic al-Mannatidak melalui pencernaan di dalam usus, sebaliknya diperam dalam kolon dan appendiks, lalu menghasilkan asid lemak rantaian pendek short-chain fatty acidsyang membawa banyak kebaikan untuk kesihatan dan bertindak sebagai prebiotik. Prebiotik menyalurkan makanan kepada bakteria jenis baik dan berperanan dalam membebaskan sisa najis, toksin dan lemak berlebihan dalam badan. Fungsi prebiotik untuk mengukuhkan sistem pertahanan badan dan melawan bakteria jenis jahat. Prebiotik yang hidup dalam colon dan appendix dapat membantu dalam mengurangkan kandungan kolesterol dalam darah. Ia bertindak sebagai anti agen yang melawan segala bentuk pertumbuhan kanser dam tisu hidup dan anti oksidan yang menjadi perisai daripada keracunan pada hati dan jantung.
 • Keberkesanan Gum Arabic al-Mannamenurut laporan American Journal of Clinical Nutrition dapat memberi penyembuhan pesakit buah pinggang yang kronik. Beban yang dialami buah pinggang dapat dikurangkan dengan pengambilan diet rendah protein bersama 50 gram Gum Arabic al-Manna untuk tempoh setiap hari. Hal ini mempunyai kaitan dengan keupayaan perkumuhan nitrogen najis yang lebih besar dan urea serum lebih rendah berbanding pesakit yang hanya memakan diet rendah protein sahaja tanpa pengambilan Gum Arabic al-Manna. Ureamia yang menurun ini dapat meminimakan kekerapan dialisis di samping itu dapat memberi harapan yang lebih baik kepada kualiti hayat bagi pesakit buah pinggang kronik.
 • Kajian telah dibuat oleh Adil Ahmed Ali et. al. (2008) dari Faculty of Medicine, Department of Biochemistry and Nutrition, University of Gezira, Wad Medani, Sudan. Beliau mendapati pengambilan Gum Arabic al-Mannaboleh mengurangkan kesan buruk pesakit buah pinggang kronik. Kajian ini telah dilakukan ke atas 36 pesakit buah pinggang kronik (CRF).
 • Kajian yang dibuat oleh Glover et. al. (2009) turut mencadangkan Gum Arabic al-Mannadapat membantu merawat penyakit jantung.
 • Terdapat kajian yang menunjukkan pengambilan Gum Arabic al-Mannasebanyak 15 gram hingga 30 gram selama 30 hari dapat mengurangkan paras kolesterol dalam darah. Keberkesanannya mungkin berbeza bagi sesetengah orang.
 • Kajian terhadap pengguna yang mengambil Gum Arabic al-Manna sebanyak 30 hingga 50 gram sehari dapat mengurangkan lemak dan menurunkan berat badan.
 • Pakar dari Sudan yang berkait dengan penggunaan makanan tambahan Gum Arabic al-Manna  Isam Siddiq, menjelaskan khasiat al-Mannamempunyai unsur prebiotik yang sangat penting untuk bekalan tenaga bagi badan dan membantu prestasi usus.
 • Seorang pakar pediatrik yang melakukan penyelidikan perubatan ke atas Gum Arabic al-Manna Omaima Mohi-Eddin Sabir berkata, ia terbukti berkesan dalam merawat pelbagai jenis penyakit yang berkaitan usus. Menurut beliau keberkesanannya mungkin berbeza bagi sesetengah orang.
 • Keberkesanan Gum Arabic al-Mannadipercayai berupaya mengurangkan masalah penyakit jantung. Menurut kajian yang dilakukan oleh pensyarah di Kolej Kebangsaan Sudan, Hamid al-Amin kegunaan Gum Arabic al-Manna juga dilakukan untuk pesakit selesema dan cirit-birit. Sambil menambah, Gum Arabic al-Manna juga dapat membantu pesakit kencing manis dengan meningkatkan kecekapan insulin.
 • Terdapat kaedah yang digunakan untuk kegunaan pesakit seperti kencing tidak lawas, sakit saluran kencing dan buasir dengan mengamalkannya secara bancuhan minuman sebanyak 25 gram sebelum tidur malam dan 25 gram sebelum sarapan pagi. Minum Gam Arabic al-Manna25 gram sebelum tidur juga dikatakan dapat membuang toksin dalam badan dan berupaya menghalang serangan kanser kolon.

Ternyata Gum Arabic Al-Manna mempunyai 1001 rahsia kesihatan untuk diamalkan bagi manusia keseluruhannya. Manfaat yang diperolehi tentunya memberikan hasil yang lebih baik untuk kehidupan seharian. Kajian yang didapati samada dalam bentuk penulisan, journal dan sebagainya membuktikan manfaat Gum Arabic Al-Manna bukan sekadar sesuatu makanan yang terdapat banyak perbahasan mengenainya, bahkan dengan penemuan para pengkaji akhir-akhir ini banyak mengungkap rahsia di sebalik ‘Getah Arab’ yang terdapat pada pohon berduri acacia senegal di tengah-tengah kegersangan padang pasir luas dari sebuah negara terbesar di Afrika, Sudan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s